Nationale Evenementenprijzen

Logo

De Nationale Evenementenprijzen worden sinds 2001 uitgereikt aan gemeenten en evenementenorganisatoren. De vakprijzen zijn in het leven geroepen om evenementen en evenementensteden te eren die een voorbeeld en inspiratiebron voor anderen in de sector zijn. Met de prijzen wordt ook de aandacht gevestigd op de kwaliteit en positieve effecten  van festivals en publieksevenementen.

Categorieën

De Nationale Evenementenprijzen kennen de volgende categorieën:

  • Evenementenstad van het Jaar – categorie 100.000+ inwoners
  • Evenementenstad van het Jaar – categorie tot 100.000 inwoners
  • Beste Publieksevenement
  • Evenementen Innovatieprijs20141114_151310

Nationale Evenementen Prijzen 2016

Op maandag 10 oktober a.s. worden op het Nationaal Congres Evenementen de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Evenementenprijzen.

Nominaties

De nominaties voor de Nationale Evenementenprijzen zijn bekend. In de categorie ‘Excellente Evenementensteden’ (steden boven de 100.000 inwoners) zijn Amsterdam, Apeldoorn, Dordrecht, Rotterdam en Utrecht genomineerd. In de categorie ‘Evenementenstad tot 100.000 inwoners’ zijn Aa en Hunze, Dronten, Heerlen en Vlissingen genomineerd.

In de running voor de titel ‘Beste Publieksevenement’ zijn Amsterdam Dance Event, Dickens Festijn, Grand Depart Utrecht, Jheronimus Bosch 500 en Viering Koningsdag Dordrecht. DGTL, Sportfilmfestival Rotterdam en Welcome to the Village zijn de drie evenementen die kans maken op de ‘Evenementen Innovatieprijs’.

Winnaars Nationale Evenementenprijzen 2015

1254_2015_10_12_NCE15_Photonic_Ernst_van_Deursen_SMALLDe winnaars van de Nationale Evenementenprijzen 2015 zijn bekend gemaakt op de tweede editie van het Nationaal Congres Evenementen (NCE) in Tilburg. In de categorie Evenementenstad van het jaar – 100.000+ won Groningen de Prijs en liet hiermee Utrecht, Den Haag, Haarlem en Dordrecht achter zich.

In de categorie Evenementenstad van het jaar – tot 100.000 inwoners viel Deventer prijzen. Almelo, Oost Gelre, Gouda en Lelystad grepen naast de winst. In de running voor de titel Beste Publieksevenement waren Le Guess Who?,  Kerstmarkt Dordrecht, Welcome to the Village, Nacht van de Kaap en Emoves –Urban Culture Festival. Nacht van de Kaap ging er uiteindelijk met de prijs vandoor.

De jury verkoos VenloStormt boven Muziek op de Dommel en Food Unplugged in de strijd om de Evenementen Innovatieprijs. Mario Kadiks ontving de tweejaarlijkse Life Time Achievement Award, voor zijn inzet voor onder andere Marathon van Rotterdam en de CPC Loop in Den Haag.

Juryrapport
1249_2015_10_12_NCE15_Photonic_Ernst_van_Deursen_SMALL
De jury is van mening dat de kwaliteit van de inzendingen hoog is en kijkt terug op uitstekende presentaties van de genomineerde gemeenten. Met name in de categorie Evenementenstad van het Jaar tot 100.000 inwoners is een forse stap voorwaarts gemaakt. Ook merkte de jury op dat evenementen als ‘sociale smeerolie’ werken binnen gemeenten: evenementen binden gemeenschappen, zo blijkt uit de inzendingen en presentaties. Uit alle inzendingen blijkt dat succesvolle evenementen in gemeenten tot stand komen door samenwerking tussen partners in de stad. De jury maakt al deze vrijwilligers een groot compliment, door hun passie en toewijding kan Nederland met recht een evenementenland worden genoemd. Lees hier het volledige juryrapport.

Vakjury

De jury van de Nationale Evenementenprijzen staat onder leiding van Eltje de Klerk; senior adviseur bij BMC en Alpha Adviseurs. Naast De Klerk bestaat de jury uit de volgende leden: Erik Ruts (Sponsorbrein), Jeroen de Schuyteneer (stad Gent/Gentse Feesten), Martijn Mulder (Hogeschool Rotterdam), Marieke Eillert (gemeente Groningen, winnaar Evenementenstad 100.000+ 2015) en Jasper Scholte (JMR Produkties/Nacht van de Kaap, winnaar Beste Publieksevenement in 2015).