Nationale Evenementenprijzen

Logo

De Nationale Evenementenprijzen worden sinds 2001 uitgereikt aan gemeenten en evenementenorganisatoren. De vakprijzen zijn in het leven geroepen om evenementen en evenementensteden te eren die een voorbeeld en inspiratiebron voor anderen in de sector zijn. Met de prijzen wordt ook de aandacht gevestigd op de kwaliteit en positieve effecten  van festivals en publieksevenementen.

Categorieën

De Nationale Evenementenprijzen kennen de volgende categorieën:

  • Evenementenstad van het Jaar – categorie 100.000+ inwoners
  • Evenementenstad van het Jaar – categorie tot 100.000 inwoners
  • Beste Publieksevenement
  • Evenementen Innovatieprijs20141114_151310

Nationale Evenementen Prijzen 2016

Op maandag 10 oktober 2016 zijn in gastgemeente Utrecht op het Nationaal Congres Evenementen de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Evenementenprijzen . In een bomvol Louis Hartlooper waren ruim 170 vakgenoten, bestuurders en andere aanwezigen getuige van de sfeervolle prijsuitreiking.

Nominaties

De nominaties voor de Nationale Evenementenprijzen zijn bekend. In de categorie ‘Excellente Evenementensteden’ (steden boven de 100.000 inwoners) zijn Amsterdam, Apeldoorn, Dordrecht, Rotterdam en Utrecht genomineerd. In de categorie ‘Evenementenstad tot 100.000 inwoners’ zijn Aa en Hunze, Dronten, Heerlen en Vlissingen genomineerd.

In de running voor de titel ‘Beste Publieksevenement’ zijn Amsterdam Dance Event, Dickens Festijn, Grand Depart Utrecht, Jheronimus Bosch 500 en Viering Koningsdag Dordrecht. DGTL, Sportfilmfestival Rotterdam en Welcome to the Village zijn de drie evenementen die kans maken op de ‘Evenementen Innovatieprijs’.

Winnaars Nationale Evenementenprijzen 2016

1254_2015_10_12_NCE15_Photonic_Ernst_van_Deursen_SMALLIn de categorie Evenementenstad van het jaar boven 100.000 inwoners is Rotterdam tot winnaar uitgeroepen. In de categorie Evenementenstad van het Jaar tot 100.000 inwoners gaat de prijs naar Heerlen. In de categorie Beste Publieksevenement is Jheronimus Bosch 500 – in een nek-aan-nek race met o.a. de Grand Départ Utrecht – er met de prijs vandoor gegaan. De Evenementen Innovatieprijs gaat naar het Friese festival Welcome to the Village. Eerder werd al bekend gemaakt dat Eurosonic Noorderslag de tweejaarlijkse Grand Prix wint. Namens de Groningse organisatie nam festivaldirecteur Peter Sikkema de prestigieuze onderscheiding in ontvangst.

Excellente Evenementensteden
De vijf steden in de categorie boven 100.000 inwoners krijgen vanaf dit jaar voor het eerst allemaal het predicaat ‘Excellente Evenementensteden’ uitgereikt uit handen van juryvoorzitter Eltje de Klerk. “Met het predicaat Excellente Evenementenstad krijgen zeer goed presterende steden de zichtbaarheid en waardering die ze verdienen. De jury ziet deze Excellente Evenementensteden als inspirerende voorbeelden voor andere steden, aldus De Klerk. Het volledige juryrapport (PDF) vindt u hier.


Juryrapport
uitreiking-nce-16
De jury is van mening dat de kwaliteit van de inzendingen hoog is en kijkt terug op uitstekende presentaties van de genomineerde gemeenten. Met name in de categorie Evenementenstad van het Jaar tot 100.000 inwoners is een forse stap voorwaarts gemaakt. Ook merkte de jury op dat evenementen als ‘sociale smeerolie’ werken binnen gemeenten: evenementen binden gemeenschappen, zo blijkt uit de inzendingen en presentaties. Uit alle inzendingen blijkt dat succesvolle evenementen in gemeenten tot stand komen door samenwerking tussen partners in de stad. De jury maakt al deze vrijwilligers een groot compliment, door hun passie en toewijding kan Nederland met recht een evenementenland worden genoemd. Lees hier het volledige juryrapport.

Vakjury

De jury van de Nationale Evenementenprijzen staat onder leiding van Eltje de Klerk; senior adviseur bij BMC en Alpha Adviseurs. Naast De Klerk bestaat de jury uit de volgende leden: Erik Ruts (Sponsorbrein), Jeroen de Schuyteneer (stad Gent/Gentse Feesten), Martijn Mulder (Hogeschool Rotterdam), Marieke Eillert (gemeente Groningen, winnaar Evenementenstad 100.000+ 2015) en Jasper Scholte (JMR Produkties/Nacht van de Kaap, winnaar Beste Publieksevenement in 2015).[/fusion_text]