Locatie, 1011AD, NL
+203457554
info@nationaalcongresevenementen.nl

Nationale Evenementenprijzen

De Nationale Evenementenprijzen

De Nationael Evenementenprijzen worden sinds 2001 uitgereikt aan gemeenten en evenementenorganisatoren. De vakprijzen zijn in het leven geroepen om evenementen en evenementensteden te eren die een voorbeeld en inspiratiebron voor anderen in de sector zijn. Met de prijzen wordt ook de aandacht gevestigd op de kwaliteit en positieve effecten  van festivals en publieksevenementen.

Categorieën

De Nationale Evenementenprijzen kennen de volgende categorieën:

    • Evenementenstad van het Jaar - categorie 100.000+ inwoners
    • Evenementenstad van het Jaar - categorie tot 100.000 inwoners
    • Beste Publieksevenement
    • Evenementen Innovatieprijs

Nationale Evenementen Prijzen 2018

Op maandag 16 april 2018 werden in gastgemeente Rotterdam op het Nationaal Congres Evenementen de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Evenementenprijzen.

Nominaties

In de categorie ‘Excellente Evenementensteden’ (steden boven de 100.000 inwoners) zijn Apeldoorn, Arnhem, Eindhoven en Zwolle genomineerd. In de categorie ‘Evenementenstad tot 100.000 inwoners’ zijn Deventer, Hengelo, Noordwijk en Sittard-Geleen genomineerd. In de running voor de titel ‘Beste Publieksevenement’ zijn Bloemencorso Bollenstreek, Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, NN Marathon Rotterdam, Pride Amsterdam en de TCS Amsterdam Marathon. EK Vrouwenvoetbal, GLOW Eindhoven, Mysteryland, Wednesday Night Skate en Wildeburg Festival zijn de evenementen die kans maken op de ‘Evenementen Innovatieprijs’.

Winnaars Nationale Evenementenprijzen 2018

In de categorie Evenementenstad van het jaar boven 100.000 inwoners is Eindhoven tot winnaar uitgeroepen. In de categorie Evenementenstad van het Jaar tot 100.000 inwoners gaat de prijs naar Noordwijk. In de categorie Beste Publieksevenement zijn dit jaar twee winnaars, namelijk PRIDE Amsterdam en de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. De Evenementen Innovatieprijs gaat naar het Eindhovense festival GLOW. Daarnaast werd dit jaar de tweejaarlijkse "Lifetime Achievement Award" uitgereikt aan een persoon die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon uit de Nederlandse evenementensector die een buitengewone bijdrage aan de sector heeft geleverd. Deze prijs is dit jaar naar Hein te Riele uit Deventer gegaan!

Juryrapport 2018

De jury is van mening dat de kwaliteit van de inzendingen hoog is en kijkt terug op uitstekende presentaties van de genomineerde gemeenten. Met name in de categorie Evenementenstad van het Jaar tot 100.000 inwoners is een forse stap voorwaarts gemaakt. Ook merkte de jury op dat evenementen als ‘sociale smeerolie’ werken binnen gemeenten: evenementen binden gemeenschappen, zo blijkt uit de inzendingen en presentaties. Uit alle inzendingen blijkt dat succesvolle evenementen in gemeenten tot stand komen door samenwerking tussen partners in de stad. De jury maakt al deze vrijwilligers een groot compliment, door hun passie en toewijding kan Nederland met recht een evenementenland worden genoemd. Lees hier het volledige juryrapport.

Vakjury

De jury van de Nationale Evenementenprijzen staat onder leiding van Eltje de Klerk; senior adviseur bij BMC en Alpha Adviseurs. Daarnaast bestaat de jury uit de volgende leden: Erik Ruts (Sponsorbrein), Johan Moerman (Rotterdam Festivals), Martijn Mulder (Hogeschool Rotterdam/Erasmus Universiteit Rotterdam) en Lian Duif (Jheronimus Bosch 500, winnaar Beste Publieksevenement in 2016).