skip to Main Content
Eurosonic Noorderslag Wint Grand Prix

Eurosonic Noorderslag wint Grand Prix

De Grand Prix van de Nationale Evenementenprijzen gaat dit jaar naar het Groningse festival Eurosonic Noorderslag. De jury prijst het festival omdat het erin geslaagd is om in dertig jaar tijd uit te groeien tot een publieks- én vakfestival waar Nederland trots op is. Eurosonic Noorderslag is tevens een evenement dat zich volledig verweven heeft met de stad Groningen. Bovendien laat dit evenement zien dat het zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Dago Houben, directeur Eurosonic-Noorderslag “Wij zijn enorm verguld met de toegekende, eervolle evenementenprijs! We zien de Grand Prix als een beloning voor vele jaren hard werken en dragen hem op aan alle medewerkers en partners van ons festival. Nadat we vorige week te horen kregen dat wij alsnog een meerjarige subsidie krijgen van Fonds Podiumkunsten, kan onze maand niet meer stuk!”

Grand Prix
De Grand Prix is een tweejaarlijkse prijs en gaat naar een succesvol publieksevenement dat uitblinkt in kwaliteit, originaliteit/authenticiteit bekendheid, uitstraling en bezoekaantallen. Een evenement dat bovendien organisch weet te groeien en daarmee aantoont dat er veel draagvlak is bij het publiek en de omgeving. In 2014 ging de belangrijke onderscheiding naar het Zwarte Cross Festival. Eerdere winnaars waren Oerol Festival, International Film festival Rotterdam, Nijmeegse Vierdaagse, Tong Tong Fair (Den Haag), Bevrijdingsfestivals (Nationaal Comité 4+5 mei), Amstel Gold Race, Nederlands Film Festival (Utrecht) en SAIL Amsterdam. Een evenement kan de Grand Prix maar één keer winnen.

Eurosonic Noorderslag: al 30 jaar een begrip in Groningen
Ieder jaar in januari staat de binnenstad van Groningen vier dagen lang volledig in het teken van Eurosonic Noorderslag (ESNS). De jury van de Nationale Evenementenprijzen constateert dat Eurosonic Noorderslag niet alleen zelf verweven is in de stad, maar dat het met het hoofdevenement aanjager is geweest van een enorme hoeveelheid aanvullende initiatieven (side-events) die in de loop der jaren zijn ontwikkeld. Daardoor is de uiteindelijke impact veel groter dan puur hetgeen ESNS zelf organiseert.

Dago Houben: “Eurosonic Noorderslag probeert zichzelf voortdurend te ontwikkelen. We beschouwen de hele stad daarbij als festivalterrein en zoeken daarin niet alleen naar de beste plekken voor ons programma maar zorgen ook steeds dat er nieuwe plekken in de stad te ontdekken zijn. Deze manier van werken vraagt veel flexibiliteit en creativiteit van de organisatie, onze partners en van de stad. Maar deze aanpak geeft het evenement ook een extra dimensie. Het effect en de impact van de individuele programma onderdelen is daardoor veel groter geworden dan de som der delen.”

Eurosonic Noorderslag is het belangrijkste platform voor en over Europese popmuziek en is voor veel acts een belangrijke stap geweest in hun internationale doorbraak. Overdag vindt een conferentie plaats voor Europese muziekprofessionals. ’s Avonds krijgt muziektalent de kans om zich te presenteren aan muziekliefhebbers en professionals. Eurosonic is springplank voor de meest actuele en veelbelovende Europese (en Nederlandse) acts, die van 11 tot en met 13 januari 2017 in ruim dertig zalen in de Groningse binnenstad optreden. Noorderslag is de graadmeter voor Nederlandse muziek en vindt plaats op zaterdag 14 januari 2017 in De Oosterpoort in Groningen.

Andere categorieën
Naast de Grand Prix kent de Nationale Evenementenprijzen ook nog drie andere categorieën: Evenementenstad van het Jaar (tot 100.000, en boven 100.00 inwoners), Beste Publieksevenement en Evenementen Innovatieprijs. In totaal zijn er dit jaar 9 steden en 8 evenementen genomineerd. De winnaars worden op maandag 10 oktober 2016 tijdens NCE in Utrecht bekend gemaakt.