skip to Main Content
Evenementenstad Tilburg

Evenementenstad Tilburg

[fusion_text]EvenTilburgse Kermis 2014ementen zijn een belangrijk onderdeel van de Gemeente Tilburg: ze laden merk van de stad en verbinden inwoners, trekken bezoekers en zetten de stad op de kaart. Populaire evenementen zijn De Tilburgse Kermis, Roze Maandag, maar ook de Meimarkt en Festival van het Levenslied. De gemeente heeft haar evenementenbeleid onder de loep genomen en herijkt.

Zo is in 2013 het gehele proces van subsidietoebedeling geautomatiseerd, waaronder aanvraag, beoordeling, beschikking én evaluatie. Tilburgse evenementen worden ingedeeld aan de hand van de nota ‘Van stad met evenementen naar evenementenstad’, dit houdt in dat er scherpere keuzes worden gemaakt. Er wordt voornamelijk ingezet op een aantal sterke evenementen die bijdragen aan het profileren van de stad: de beeldbepalende evenementen en onderscheidende evenementen.

Evenementen in Tilburg
Stipt op één van meest bezochten evenementen van de gemeente is natuurlijk de Tilburgse kermis, waaraan in negen dagen 1.2 miljoen bezoeken uit binnen én buitenland worden afgelegd. Onderdeel van de kermis is de Roze Maandag; tijdens het pro homo evenement zijn de straten, café’s en kermisattracties roze versierd, evenals de bezoekers. Er is muziek, er zijn optochten, er is een gala en er zijn talloze optredens.

Ja, Tilburg houdt wel van een feestje. Want tevens wordt elk jaar -zo rond februari/maart- de stad omgetoverd tot Kruikenstad, waar kroegentochten, optochten en parade’s even de spil van het bestaan zijn: Carnaval. Goed voor 150.000 bezoeken in drie dagen.[/fusion_text][fusion_text]

Top 10  Evenement Bezoeken
1 Tilburgse Kermis 1.200.000
2 Roze Maandag 300.000
3 Carnaval 150.000
4 Meimarkt 115.000
5 Festival van het Levenslied 100.000
6 Hap Stap Festival 35.000
7 Intocht Sinterklaas 30.000
8 Tilburg Royaal 30.000
9 Koninginnedag en -nacht 30.000
10 Brabants Dagblad Tilburg Ten Miles 28.000
[/fusion_text][fusion_text]Bron: G50 Monitor 2014, Respons

Incubate
Hoewel niet in de Top 10 meest bezochte evenementen in Tilburg, Incubate is één van de meest kenmerkende kunst- en cultuurevenementen van de stad. Incubate is een festival voor independent culture. Het heeft een breed programma met veel muziek, beeldende kunst, debat, film en hedendaagse dans. Gedreven door artistieke vernieuwing toont het programma meer dan 200 culturele voorlopers. Zij presenteren zich in een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free folk. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.

Evenementen = Engagement10037841755_33b9134ebd_o
Incubate staat bekend om het diverse programma, het vermogen mee te gaan in de actualiteit en in te springen op behoeften van haar publiek. Zo biedt het evenement als eerste in Europa hun bron met festivalinformatie ter beschikking voor het gebruik in applicaties, om data delen met bezoekers.

Thema NCE15
Incubate weet het: Evenementen = Engagementen. Dit is het thema van het Nationaal Congres Evenementen (NCE), dat op 12 oktober plaats vindt in Theater de Vorst.

Evenementen en festivals vinden al  lang niet meer alleen plaats op de fysieke locatie en op een vooraf bepaald moment. Door Youtube, Twitter en streamingsites als Soundcloud zijn bezoekers het hele jaar door deelnemers van de community. Met unieke content zoals foto’s, video’s, muziek en blogs kunnen de organisatoren het hele jaar door de combinatie maken tussen horen, zien en de daadwerkelijke beleving op de dag zelf. Het NCE laat een aantal sleutelfiguren aan het woord die succesvol hebben ingespeeld op het thema (social) engagement.

Aanmelden[/fusion_text]