skip to Main Content

Het Nationaal Congres Evenementen (@NCENL) was op 10 en 11 november te gast in Eindhoven. In nauwe samenwerking met Eindhoven247 en de Stichting Nationale Evenementenprijzen werd een ‘behind-the-scenes’ programma opgezet rond lichtfestival GLOW en de International Swimming League.  

Na Nijmegen (2014), Tilburg (2015), Utrecht (2016), Rotterdam (2018) en Deventer (2019), viel dit jaar aan Eindhoven de eer om NCENL te mogen hosten. Door alle coronaperikelen viel de beslissing om de editie van dit jaar door te gaan erg laat en dat was te merken in de omvang van het gezelschap. Waar het congres doorgaans kan rekenen op 150-180 deelnemers, waren het er dit jaar ‘slechts’ 25. Dat kwam mede door de compacte opzet, de late aankondiging en de weer snel oplopende besmettingscijfers.  

Het adagium ‘kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit’ ging echter op. Het selecte gezelschap kan terugkijken op twee bijzondere congresdagen. Vooral ook omdat het bruiste in Eindhoven met op woensdagavond zo’n 60.000 enthousiaste GLOW-bezoekers. Een 2e aspect dat de 6e editie van het Nationaal Congres Evenementen cachet gaf, was de wel heel bijzondere locatie: DOMUSDELA in hartje Eindhoven. Het door uitvaartorganisatie DELA, gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant herontwikkelde complex omvat onder andere een hotel, brasserie en congreszalen. Maar ook een groot plein, tuinen en een kerk. Het werd eind 2019 in gebruik genomen.  

DomusDela

De congreslocatie speelde een centrale rol in de programma-opzet van NCE dit jaar. Niet alleen hielden de 2 keynotes er hun verhaal, een deel van het gezelschap overnachtte er en het diner vond er plaats. En last but not least, DOMUSDELA maakte deel uit van GLOW. Daardoor maakte het bijzondere verhaal van DOMUSDELA, dat eeuwenlang tot een paar jaar geleden de domicilie was van de Orde van de Augustijnen die het gebouw voor de buitenwereld afgesloten hielden, integraal deel uit van de NCE-GLOW edition 2021. 

GLOW live

Op woensdag werd de 6e editie van NCE geopend door Gerben Baaij van Dordrecht Marketing & Partners en voorzitter van de Stichting Nationale Evenementen Prijzen. Dordrecht is nog immer ‘regerend’ Evenementenstad van het Jaar. Gerben sprak de wens uit dat Dordrecht die titel volgend jaar kwijt raakt. In het voorjaar van 2019 werd Dordrecht in Deventer voor de 3e keer uitgeroepen tot Evenementenstad van het jaar, en daarna zijn de Nationale Evenementenprijzen niet meer uitgereikt, hopelijk kan dat volgend jaar weer wel.  

 

Opening door Gerben Baaij, voorzitter Stichting Nationale Evenementen Prijzen

Na de opening ging het gezelschap aan tafel in De Refter, een gerenoveerde ruimte onder De Kapel dat pas een half jaar in gebruik is. De naam De Refter is een verwijzing naar het kloosterverleden van DOMUSDELA. Het betekent eetgelegenheid in een abdij, klooster of internaat. Het woord is afkomstig van het Latijnse woord reficere dat herstellen betekent, In deze ruimte kon men dus door het eten lichamelijk herstellen. 

Na het door het Hutten Catering verzorgde uitstekende diner, kreeg GLOW-directeur Ronald Ramakers het woord. De NCE-deelnemers hingen al snel aan zijn lippen. Ronald is een gepassioneerd verteller met tevens een uitstekend gevoel voor humor. Hij nam ons mee in de reis die GLOW in de afgelopen 15 edities heeft gemaakt en hoe goed het festival en de stad Eindhoven bij elkaar passen. Ronald stond tevens stil bij de speciale Covid-19 editie van GLOW in 2020 dat als thema ‘Connecting the dots’ had. Daarbij symboliseerden rode ballonnen als ‘GLOW dots’ de verbinding tussen Eindhovenaren in de lastige coronatijd. Ook lichtte hij toe hoe Covid-19 een rol heeft gespeeld in de nieuwe spreidingsstrategie van GLOW. Het festival vond in 2021 – naast het centrum van Eindhoven – ook in vier andere stadsdelen van Eindhoven plaats. Hieronder HighTech Campus en Strijp-S, waarmee het jaarthema ‘Moved by Light’ eer aan werd gedaan. De vier gekozen gebieden hebben daarbij een eigen identiteit, architectuur, geschiedenis en karakter. Daarnaast deed buurgemeente Nuenen ook mee, met het lichtkunstwerk ‘Zonnebloemen voor van Gogh’. Zo wordt GLOW steeds meer een regionaal evenement.  

Ronald Ramakers, directeur GLOW Eindhoven

Onder leiding van Ronald stapte de NCE-deelnemers vervolgens de bus in richting de High Tech Campus. Onderweg vertelde Ronald ons over de lichtkunstwerken en de kunstenaars erachter langs de route. Zo nam hij ons mee in het ‘achter-de-schermen’-verhaal van GLOW. Op de High Tech Campus werden wij getrakteerd op de lichtshow van de Franse groep Aquatique Show. Verder vertelde Ronald ons dat hij met ze in gesprek is over een speciaal voor GLOW-gemaakte nieuwe voorstelling voor volgend jaar of het jaar daarna.  

Op de HighTech Campus werd ook het lichtkunstwerk Led Light District bezocht, waar NCE-deelnemer Natasja Steenwijk zich liet vereeuwigen.  

GLOW live

De bus pikte ons weer op om ons vervolgens op Strijp-S – het voormalige fabrieksterrein van Philips – te droppen. Onder leiding van GLOW-gids Hans ging daar onze behind-the-scenes tour verder. Het nog steeds wat ruig en rauw aanvoelende Strijp-S terrein blijkt een uitstekend decor te zijn voor GLOW. En terwijl gids Hans als doorgewinterde Eindhovenaar  de ene na de andere anekdote uit zijn mouw tovert, praten de NCE-deelnemers al wandelend en genietend van de GLOW-show, volop met elkaar. Want daar is deze editie van NCE zeker ook voor bedoeld.  

Via onder meer het Philips Stadion en de oude arbeiderswoninkjes van Philips, belanden we in het centrum. Daar keken wij onze ogen uit, zowel van de lichtkunstwerken, maar ook van de enorme drukte. En dat op een doordeweekse woensdagavond. Het is drukker dan normaal licht Ronald later toe, ook omdat nieuwe maatregelen in de lucht hangen en GLOW wel eens eerder zou moeten stoppen. Hij kreeg gelijk, de zaterdag viel uiteindelijk af.  

Vlak voor dat wij in hotel aan de afsluitende borrel zouden beginnen namen wij nog even de lichtshow mee op ‘onze eigen’ Paterskerk (onderdeel van DOMUSDELA). Daarna stapten wij de kerk in voor de Wensfabriek. De borrel was vervolgens ouderwets gezellig, maar wel kort, want om klokslag 24:00 werden wij eruit gezet. ‘Regels zijn regels’, zo luidde de boodschap. En terecht. 

De volgende dag (donderdag 11 november) stond er een prachtig ontbijtbuffet voor ons klaar en werd er al weer druk gepraat. Een aantal mensen was speciaal voor het ochtendprogramma naar DOMUSDELA gekomen. Zij werden niet teleurgesteld. Robert van den Hoogenband, die zich bij Eindhoven247 en BrabantSport bezig houdt met (top)sportevenementen, hield een sterk verhaal over de koppeling tussen topsportevenementen aan maatschappelijke initiatieven. Bedoeld om de sociale impact van sportevenementen te verhogen. Hij ging ook in op de kernsporten van Eindhoven,  de keuzes en de ambities die daaruit volgden. Een daarvan was het binnenhalen van het nieuwe concept de International Swimming League (ISL), een zwem-/showconcept van Russische makelij. Dat het kunnen hosten van zo’n groot en (financieel) risicovol project niet over één nacht ijs gaat, vertelde Robert in geuren en kleuren. Zo blijkt maar weer eens dat keuzes op papier makkelijk worden gemaakt, maar dat de uitwerking ervan op allerlei (praktische) bezwaren kunnen stuiten.  

Was je aanwezig en wil je de presentaties nog even teruglezen? Dat kan hier met de code die je per mail hebt ontvangen.

 

Robert van den Hoogenband, EHV247 & Brabant Sport

Na het enerverende verhaal van Robert van den Hoogenband, sloot Eindhoven247-directeur Eric Boselie – mede namens de gastgemeente, de NCE-GLOW edition 2021 af. Hij benadrukte nog maar eens het belang van evenementen voor steden en dat de Covid-19 crisis het gemis aan evenementen dat feit nog meer heeft aangetoond. Eric was ook blij dat NCE-GLOW – ondanks de beperkte opkomst – plaats heeft kunnen vinden.  

Gastheer Eric Boselie, directeur EHV247

Achteraf bleek dat het allemaal net op tijd is geweest. De mensen die er wel bij waren hebben genoten van een unieke en intieme versie van NCE. Volgend jaar hopen we echter dat we de 7e editie van NCE in een grotere opzet met meer mensen kunnen houden. We zijn druk in gesprek met een nieuwe hostgemeente, die wij binnenkort bekend gaan maken. Voor diegenen die er bij waren, maar ook voor de mensen die deze editie van NCE niet meer in hun agenda konden krijgen, bijgaand een korte impressie van de NCE-GLOW edition 2021.