skip to Main Content

De winnaars van de Nationale Evenementenprijzen 2019 zijn op 14 maart bekend gemaakt in Deventer. In de categorie Evenementenstad van het jaar boven 100.000 inwoners is Dordrecht tot winnaar uitgeroepen. In de categorie Evenementenstad van het Jaar tot 100.000 inwoners gaat de prijs naar Gouda. In de categorie Beste Publieksevenement besloot de jury – na lang beraad – de titel dit jaar toe te kennen aan de Reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden.

Op deze pagina vind je de overwegingen van de jury om de prijzen dit jaar toe te kennen aan de betreffende winnaars. Kijk hier voor het volledige juryrapport.

 

 

 

Beste Publieksevenement 2019

Ieder jaar is het voor de jury lastig om een winnaar te kiezen in deze categorie met stuk voor stuk parels die met veel passie worden georganiseerd. Dit jaar was er echter een evenement dat tot de buitencategorie hoordeHeel Nederland heeft het meegekregen en iedereen was positief over zowel de organisatie als over de het evenement zelf. Het evenement was volgens de jury monumentaal, zowel qua media-aandacht als wat betreft de reusachtige grootsheid van het themaDe winnaar in de categorie Beste Publieksevenement 2019 is dan ook de Reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden. 

 

 

Nationaal Congres Evenementen 2019

Evenementenstad van het jaar < 100.000 inwoners

Dit jaar waren er vier nominaties in deze categorie: Almelo, Gouda, Heerlen en Zandvoort. De jury signaleert dat bij deze categorie steden de afgelopen jaren een grote professionaliseringsslag heeft plaatsgevonden. Bij steden tot 100.0000 inwoners is het evenementenbeleid verder opgeschoven naar het brandpunt van bestuurlijke belangstelling. Steeds meer gemeenten in deze categorie ziende waarde van evenementen en zijn bereid om erin te investeren.Dit geldt vanzelfsprekend in het bijzonder voor de genomineerde steden.Beleidsmakers durven ook kritisch naar zichzelf te kijken en dagen zichzelf uit om tot verbetering te komen zo constateerde de jury vol waardering. De jury heeft dit jaar gekozen voor een gemeente die er bij uitstek in geslaagd is om haar beleid en programma samen met de inwoners en bedrijven te vernieuwen. De succesvolle implementatie van de strategie in de praktijk en het betrekken allerlei geledingen in de samenleving bij het evenementenbeleid gaf voor de jury de doorslag .De winnaar in deze categorie is Gouda.

Evenementenstad van het jaar 100.000+ inwoners

De genomineerden vanaf 100.000 inwoners krijgen het welverdiende predicaat ‘Excellente Evenementenstad van het Jaar’. Deze steden hebben het afgelopen jaar laten zien dat ze met kop en schouders boven het evenementenmaaiveld uitsteken.  

De winnaar is een stad die haar professionaliteit keer op keer bewijst. Het is een stad die al jaren stevig doortimmert aan zowel zijn evenementenbeleid als het -programma. De stad heeft een authentieke historie waarvan de unieke elementen in een meerjarenprogramma stap voor stap worden gepresenteerd aan het publiek. De Evenementenstad van het Jaar 2019 in de categorie boven de 100.000 inwoners is Dordrecht! 

 

De Grand Prix

De Grand Prix is een tweejaarlijkse prijs van de Nationale Evenementenprijzen die wordt uitgereikt aan een succesvol publieksevenement dat uitblinkt in kwaliteit, originaliteit/authenticiteit, bekendheid, uitstraling en bezoekaantallen. Een evenement dat bovendien organisch weet te groeien en daarmee aantoont dat er veel draagvlak is bij het publiek en de omgeving.Voor de jury was het dit jaar een eenvoudige keuze. In 2019 viert het oudste ononderbroken popfestival ter wereldzijn vijftigste verjaardag. En dit festival is geheel van eigen bodem.De eerste editie in 1970, die geïnspireerd was op de grote Amerikaanse hippiefestivals en enkele soortgelijke Nederlandse initiatieven, trok 10.000 bezoekers. In tegenstelling tot bijna alle andere festivals in die tijd bleek hetgeen eenmalige gebeurtenis,maar kwam er een vervolg in 1971 met Fleetwood Mac als headliner. Sindsdien is dit festival nooit meer van de festivalagenda verdwenen; een unicum in de wereld. Ook uniek is het feit dat de oprichter, Limburger Jan Smeets die vond dat hijtever moest reizen naar de festivals die hij bezocht en daarom besloot om zelf maar iets in Limburg te gaan organiseren, 50 jaar later nog steeds directeur van het festival is. Na 50 jaar is het festival nog steeds een succes. Sinds 2006 is het festival nagenoeg ieder jaar uitverkocht, wat bewijst dat het festival nog steeds relevant is,ook in de inmiddels overvolle festivalmarkt. Een groot deel van de wereldwijde topartiesten van de afgelopen decennia heeft in Limburg op het podium gestaan. Naast het eerdergenoemde FleetwoodMac waren dat onder andere The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Pearl Jam,DireStraits en PaulMcCartney. Inmiddels hebben meer dan 2,5 miljoen unieke bezoekers het festival bezocht. Dit festival mag met recht ‘de moeder aller Nederlandse popfestivals’ genoemd worden.De Grand Prix van de Nationale Evenementenprijzen gaat dit jaar naar Pinkpop